Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri ( kalo yg fresh lagi bagusss!!! )
1 biji Halia
1 biji bwg merah
3 btg cili padi
1 biji limau nipis (amik jus)
1 biji lemon (amik jus)
1 sudu kecil cuka
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
Gula & Garam secukup rasa..
Cara membuat:
- Bersihkan ikan tenggiri ..hiris halus..buang kulit bersih2. Lepas tu, perap dgn jus limau nipis, & cuka ( amik separuh dr portion jus yg diperah tadi).
- Aku perap 1/2 jam jer.Selepas perap, ikan tu akan berubah jadi kaler putih & tidak hanyir..kalo x puas hati still takut ikan tu hanyir, bilas dgn jus2 limau tu td sampai teda bau...
- Hiris halia halus2..
- Tumbuk bwg merah dgn cili padi. Kalau nak presentation cantik and rajin, potong halus2 cili tu..
- Mayang halus bwg besar & cili merah.
- Gaulkan bahan tumbuk, bwg besar & cili hidup & ikan yg sudah diperap tadi.
- Kemudian, tuang lebihan jus & cuka tadi.
- Perisakan dgn gula dan garam.
- Gaul sehingga rata.
No comments:
Post a Comment