Bahan-bahan
8 ketul kepak ayam
Bahan A
- 1/2 cawan yogurt
- 1/2 jus oren
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu besar serbuk kunyit
- 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/4 sudu kecil serbuk cili - boleh tambah kalau nak lagi pedas
Bahan B
- Tepung gandum secukupnya
- 2 biji oren
- Italian parsley secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara...
- Bersihkan ayam. Toreh ayam ikut arah tulang
- Perap ayam dengan bahan-bahan A selama 1/2 jam atau lebih. Lagi lama, lagi sedap. Lagi rasa dia menyerap masuk...
- Buang air lebihan dan salutkan ayam dengan tepung. Masukkan tepung dalam beg plastik. Masukkan ayam. Tutup mulut plastik beg dan goncang-goncangkan.
- Gorenglah dalam minyak panas sehingga kekuningan/masak.
- Hiaslah dengan parsley dan hirisan buah oren...
No comments:
Post a Comment